Αναγνώστες

Γιατὶ τὸ ξέρω· πιὸ βαθιὰ κι ἀπ᾿ τὸν πηχτὸν ἀστρόφως, κρυμμένος σὰν ἀετός, μὲ περιμένει, ἐκεῖ ποὺ πιὰ ὁ θεῖος ἀρχίζει ζόφος, ὁ πρῶτος μου ἑαυτός... ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Σύντομη ιστορία του ουρανού


///
Σύντομη ιστορία του ουρανού, συνέχεια

Αν πας για ψάρεμα στον ουρανό θα βρεις πολλές μεθόδους και εργαλεία. Οποιοσδήποτε, κάθε ουρανός, κρεμόταν κάποτε από μια φωνή. «Δόξα στους ουρανούς» -- ο ουρανός έπαιρνε μια βαθιά ανάσα κι έπειτα γινόταν θεϊκός. Άκουσε τις μεθόδους του ουρανού, ανιχνεύοντας και ακολουθώντας από τόσο κοντά τη σκέψη, καταδιώκοντας το ζώο, ώστε να φαίνεται και να νιώθει κάθε στιγμή πως το έχουν ανακαλύψει σε κάθε στροφή, αλλά να παραμένει άπιαστο και να μην αποτελεί καν στόχο. Ο μόνος λόγος για να ξεγυμνώσεις έναν κορμό είναι για να πλησιάσεις στα σιωπηλά ίχνη που τον καλύπτουν, καθώς όλες οι προθέσεις αφαιρούνται αποκαλύπτοντας τι είχε ειπωθεί κάποτε. Όσοι παραμένουν σε ηρεμία αλλά επισκιάζονται από παραδείγματα επισκίασης: τι είναι πιο φλύαρο από ένα υποκείμενο και ένα κατηγόρημα, ωστόσο το ψαλιδίζουν σαν να μπορούσε μια ακτινογραφία να περπατήσει και να μιλήσει: στίξη --- οι αστερισμοί σερβιρισμένοι.

Κάθε ιστορία έσπαζε τον κώδικα αλλά μας έδειχνε πως η ίδια η γραμματική δεν μπορεί να σπάσει

Τώρα σπάνε τον κώδικα αλλά μας δείχνουν ότι ο ίδιος ο ουρανός κατακερματίζεται και ξανασυναρμολογείται καθημερινά


Καθώς αχνοσβήνουν ή χάνουν τα ονόματά τους οι αστερισμοί, οι Γιατροί της εναέριας κυκλοφορίας μας προσκαλούν να επισκεφτούμε ξανά τα πολλά φεγγάρια της μεθόδου. Κάθε φεγγάρι σηματοδοτεί μια ώρα της ημέρας, της νύχτας, της χώρας ή του αιώνα. Σύμφωνα με το φεγγάρι, λένε. Κατά το φεγγάρι, λένε κάποιοι άλλοι. Τα πολλά πεινασμένα φεγγάρια, λέγεται.


///
Επίκληση 9


Μίλα Μενεμσίμη για
συστολές και τα πολλά γατίσια παιχνίδια
Άρθρωσε τον πόνο τις πολλές
αρνήσεις του να μιλήσει
Μίλα ή δείξε τα δόντια σου δόντια
κυνόδοντες συμπύκνωσης της λαβής του πάγου


Πάγε άσχημε ποιμένα
τυφλοί υδραγωγοί Πιες πες ιστορία ειπωμένη

Πιες συστολές άσχημη διακοσμητική ανακατασκευή
άσχημη ανακατασκευή μνήμης

Αν κάθε οικογένεια είναι ο δικός τους στρατός
Τότε

Πέρα μακριά η Πραιτόρια είναι μια πισίνα

Μετάφραση: Βασίλης Μανουσάκης
Από: http://poeticanet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: